Łukasz pisze:Nie wiem co prawda czy winowajcą jest Sherman ale Pantera miała przegwizdane. Ciekawe czy cała załoga się uratowała, czy ktoś spłonął wewnątrz.
W tytule napisali, że sprawcą był M26 Pershing - amerykańska odpowiedź na Pantery i Tygrysy (działo 90mm), chociaż w walce w mieście przy dystansie poniżej 100m to raczej nie było większej różnicy i Sherman też dałby radę.
Kiler jak zwykle na posterunku Pershing to nie Sherman, chocia i jeden i drugi generały
Film bardzo trafnie pokazuje bezsens wojny. Nie ukrywam, że przez większość czasu gęba mi się śmiała jak głupkowi. Kto nie widział, niech koniecznie oglądnie.
Tak mi się wydawało. A potem idzie sprawdzić, czy kolega już sobie poszedł. Co może nie było takie trudne, bo pewnie drugie wejście też da się otworzyć. Ale efekt fajny
Fiilm fajny, ale zdradził ich kabel, a dokładnie cień kabla, który po położeni kamery nagle zaczyna sie ruszać.
Schron super, zachowane drzwi, instalacja, lawki
No efekt grozy jest... Ale gostek nie zajrzał do niszy za drzwiami, w korytarzyku na wprost schodów od drugiego wejścia. Może to i nie montaż... Schron rzeczywiście miodzio. Wy się znacie - wyposażenie nasze prylowskie czy oryginalne?
Asiu. Ja zawsze zapraszam do Wrocławia. Jest co ogladać, a ja miałbym motywacje, żeby wkońcu dowiedzieć się jak się dostać do schronu pod pl. Solnym :) Z Krk dojazd łatwy, więc na weekend możecie wpadać.
Mnie to wyglada na niemieckie, porzadne i dopracowane. W czasie siermiegi powojennej inaczej to wygladało. Same ławki z oparciami i łukowe drzwi z zamkami wygladają zbyt dobrze jak na bide lat 50tych. Wskazówką mogą być drzwi gazoszczelne
Tylko czy ławki w schronach niemieckich nie były robione według jednego modelu, normy, zarządzenia? Bo te są zupełnie inne niż u nas... Bartek, dzięki za zaproszenie pomyślimy jak się ta paskudna zima skończy. A na trasie proszę ująć koniecznie również ten obiekt: http://pl.wikipedia.org/wiki/schron_pr ... rzegomskim