Beskid Sądecki czyli moje rejony
Szymek, o ile to niemieckie, to musiało byc coś mniejszego. Schron z Twojego postu ma wymiary 8x8m, jest na planie kwadratu i ma dwa wejścia/wyjścia. odnalezione przeze mnie "dołki" mają zazwyczaj owalny kształt, co przy uwzględnieniu działania czynników zewnętrznych kaze przypuszczać, że schron był prostokątny i miał jedno wejście
Polka na erkaem i granaty... Orkiestra tusz!
Słuchajcie - nie widzę tego w terenie, ani też na szkicu, ale owalne kształty wskazują raczej na stanowisko granatnika/moździerza a nie na schron. W tamtym czasie schrony/ziemianki powstawały przede wszystkim za liniami okopów, a nie bezpośrednio w nich. W liniach widziałem pozostałości polskich schronów ziemnych - tak jakby kończących linię, natomiast na niemieckich pozycjach z tego okresu tego raczej nie ma... Może szukacie nie tam gdzie (nie tegoco) trzeba?
Shiman - skoro rysunki masz z jakiegoś źródła i nie jesteś ich autorem, to "hologram" Shiman 2011 jest nieco groteskowy
Pozdrawiam,
Dawid
Shiman - skoro rysunki masz z jakiegoś źródła i nie jesteś ich autorem, to "hologram" Shiman 2011 jest nieco groteskowy
Pozdrawiam,
Dawid