Akcja Wisła - Kino Odkrywców Historii.
Jeśli ktoś nie był to film można obejrzeć również tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=MfjmOnmK0JA
Po filmie odbyła się dość ciekawa dyskusja, choć niestety nie mogłem z moją Wiolą zostać do końca. Czy wyświetlili jeszcze ten drugi zapowiadany film?
http://www.youtube.com/watch?v=MfjmOnmK0JA
Po filmie odbyła się dość ciekawa dyskusja, choć niestety nie mogłem z moją Wiolą zostać do końca. Czy wyświetlili jeszcze ten drugi zapowiadany film?
Pozdrawiam
Przemek "kiler"
Przemek "kiler"
Wyświetlili.
Byliśmy na dopiero drugim spotkaniu, poprzednio było nas 4. Po wczorajszym spotkaniu mamy wrażenie, że na sali panuje dziwny klimat do dyskusji, otacza nas prawicowy elektorat jednej z partii na "P" i zwolenników telewizji na "T", a w powietrzu unoszą się opary polskiego szowinizmu
Takie jest nasze wrażenie, chociaż filmy nam się podobały, dowiedzieliśmy się kilku nowych faktów z naszej niełatwej historii, a i zaproszony gość okazał się kompetentnym filmowcem i historykiem
Byliśmy na dopiero drugim spotkaniu, poprzednio było nas 4. Po wczorajszym spotkaniu mamy wrażenie, że na sali panuje dziwny klimat do dyskusji, otacza nas prawicowy elektorat jednej z partii na "P" i zwolenników telewizji na "T", a w powietrzu unoszą się opary polskiego szowinizmu

Takie jest nasze wrażenie, chociaż filmy nam się podobały, dowiedzieliśmy się kilku nowych faktów z naszej niełatwej historii, a i zaproszony gość okazał się kompetentnym filmowcem i historykiem
Polka na erkaem i granaty... Orkiestra tusz!
Mephisto prawicowy to jest PIS, a telewizja na T to TRWAMlipton pisze: partii na "P" i zwolenników telewizji na "T", a w powietrzu unoszą się opary polskiego szowinizmu![]()

Człowiek zniesie wszystko prócz jajka.
.............................................................
www.rawelin.org
www.facebook.com/dariusz.krzysztalowski/
www.rawelin.org
Miałem nadzieje, że w takich tematach piszemy poważnie
Wydawało mi sie, że błądzisz....
Sorry juz nic nie będę pisał na tym forum 

Człowiek zniesie wszystko prócz jajka.
www.rawelin.org
www.rawelin.org
Prawicowi to mogą być amerykańscy republikanie, a nie PiS z bardziej lewicowym (tzn. socjalnym) programem niż z sztandarowo lewicowe SLD, zajmujące się głównie promowaniem "postępu" społecznego.
Wracając do tematu: często chodzę na różne wykłady i dyskusje historyczne w Krakowie i zdążyłem zauważyć, że zwykle przychodzą na nie ludzie starsi, którzy mają takie poglądy jakie mają, może stąd to Twoje wrażenie.
Na spotkania do CK Ruczaj zapraszani są pracownicy IPN, a ich stosunek do obecnych władz może być powodowany stosunkiem władzy do ich instytucji (vide sprawa warszawskiej siedziby IPN), co nie zmienia faktu że są kompetentnymi historykami i można się sporo od nich dowiedzieć.
Faktem też jest to co powiedział wczoraj gość: aktualnie wszyscy nasi sąsiedzi prowadzą swoją polityke historyczną (niemieccy wypędzeni, rosyjskie i białoruskie filmy historyczne), tylko my nie potrafimy (może nie chcemy) tego robić. Obawiam się, że moment przebudzenia z ręką w nocniku będzie bardzo bolesny.
Wracając do tematu: często chodzę na różne wykłady i dyskusje historyczne w Krakowie i zdążyłem zauważyć, że zwykle przychodzą na nie ludzie starsi, którzy mają takie poglądy jakie mają, może stąd to Twoje wrażenie.
Na spotkania do CK Ruczaj zapraszani są pracownicy IPN, a ich stosunek do obecnych władz może być powodowany stosunkiem władzy do ich instytucji (vide sprawa warszawskiej siedziby IPN), co nie zmienia faktu że są kompetentnymi historykami i można się sporo od nich dowiedzieć.
Faktem też jest to co powiedział wczoraj gość: aktualnie wszyscy nasi sąsiedzi prowadzą swoją polityke historyczną (niemieccy wypędzeni, rosyjskie i białoruskie filmy historyczne), tylko my nie potrafimy (może nie chcemy) tego robić. Obawiam się, że moment przebudzenia z ręką w nocniku będzie bardzo bolesny.
Pozdrawiam
Przemek "kiler"
Przemek "kiler"
Kiler, to miło Cię było w końcu zobaczyć; siedziałem na twojej 2 (14-stej)
Mój komentarz odnosił się jedynie do audytorium, nie do reżysera, który dość zręcznie starł się nie poddać nastrojowi. co do polityki historycznej - on i Ty macie rację, u nas jest szmira i tylko czasem ktoś Czas Honoru nakręci
Mój komentarz odnosił się jedynie do audytorium, nie do reżysera, który dość zręcznie starł się nie poddać nastrojowi. co do polityki historycznej - on i Ty macie rację, u nas jest szmira i tylko czasem ktoś Czas Honoru nakręci
Polka na erkaem i granaty... Orkiestra tusz!
lipton pisze:Kiler, to miło Cię było w końcu zobaczyć; siedziałem na twojej 2 (14-stej)
Domyśliłem się, że to pewnie byłeś Ty, ale musielismy wczesniej wyjść z Wiolą i nie było czasu zagadać. Mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja.

Ogólnie problemem takich spotkań są często skrajne wypowiedzi z widowni. Wystarczy jedna taka osoba i już wydaje się, że jesteśmy na parteitagu. Dla równowagi dodam jeszcze, że w maju gościem był Bogusław Sonik z PO, opowiadający o swojej opozycyjnej przeszłościlipton pisze:Mój komentarz odnosił się jedynie do audytorium, nie do reżysera, który dość zręcznie starł się nie poddać nastrojowi.

Pozdrawiam
Przemek "kiler"
Przemek "kiler"
Kolejne zaproszenie:
18 października (czwartek), godz. 18.45 Kino Odkrywców Historii
* IV Zarząd WIN – reż. Adam Sikorski
* Łukasz Ciepliński - reż. K. i M. Chłopiccy
Projekcja filmu i dyskusja, z udziałem historyka IPN, o niezłomnych
żołnierzach polskiej konspiracji po 1945 r.
Wstęp wolny!
Pozdrawiam
Przemek "kiler"
Przemek "kiler"